sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Spectre on viidenneksi paras Bond – 5 perustelua

Blogin kaari lähestyy loppuaan. Julkaisen varmaan vielä pari juttua, jotka olen osittain kirjoittanut ja sitten alan miettiä uusia vapaa-ajan haasteita.

Spectre on nyt nähty kaksi kertaa. Toisella kerralla se ei iskenyt niin paljon kuin ensimmäisellä kerralla, mutta en pudota sitä Bond-listauksessa alaspäin. Taidan päivittää sitä aikaisintaan, kun seuraava Bond ilmestyy. Bond 25 on jo julkistettu, mutta siitä tiedetään hyvin vähän: edes julkaisuvuotta ei kai ole kerrottu.

Eilen katsoin myös pätkiä Skyfallista ja mietin, että miksi tykkäsin Spectrestä niin paljon enemmän kuin Skyfallista. Monihan näkee ne osana samaa jatkumoa. Spectre jatkaakin Skyfallin tarinaa monella tavalla.

En lähde kuitenkaan nostamaan Spectreä negaatioiden kautta vaan mietin vain viisi syytä, miksi tykkäsin Spectrestä. En halua paljastaa juonta paljoakaan, koska Spectressä on minusta enemmän yllätyksiä kuin keskimääräisessä Bond-elokuvassa.

1. Avausjakso 

Bondeissa alkutekstejä edeltävä avausjakso on ollut tärkeä siitä lähtien kun se 1960-luvulla lanseerattiin. Spectressä hienoa on, että alkuun on palautettu ampuviskuva, jossa Bond kävelee ja ampuu kameraa kohti. Itse jaksokin on upea. Useita minuutteja pitkä kuva aivan alussa on hienoa ja poikkeuksellinen Bondille. Tappelu helikopterissa on aidosti jännittävä ja tuo mieleen Erittäin salaisen.

2. Bond-naiset

Helsingin Sanomissa Madeleine Swannia näyttelevä Léa Seydoux julisti, että hänen hahmonsa on ensimmäinen feministinen Bond-tyttö. Näin tekevät kaikki Bond-tyttöjen esittäjät, mutta Swann on oikeasti hahmona tasa-arvoinen ja vahva.

3. Enemmän huumoria

Spectre on selvästi samaa jatkumoa kuin aiemmat Craigin Bondit, mutta se sisältää enemmän viittauksia vanhoihin Bondeihin. Eikä vain viittauksia vaan henki on ylipäätään lähempänä koko sarjaa kuin esimerkiksi Skyfallissa. Näin myös huumoria on mukana enemmän.

4. Tunteellisuuden paluu

Daniel Craigin valinta Bondiin mahdollisti aikoinaan paljon lisäkerroksia hahmoon. Hän oin näyttelijänä niin paljon laaja-alaisempi, että hahmo oli muutakin kuin lipevä pelimies, kuten Pierce Brosnanin viimeisissä Bondeissa. Casino Royale on siksi yksi parhaista Bondeista, että se on oikeasti koskettava. Spectressä tämä puoli on taas vahvasti esillä. En tiedä, olenko hassu, mutta kun Bondin jättävä nainen sanoo, että et oikeasti voi muuttua, mutta olet hyvä mies, Craig kykenee ilmaisemaan hienovaraista surua, joka on pitkän linjan Bond-fanille liikuttavaa.

5. Vertigo

En lähde tätä avaamaan tarkemmin, että en tee spoilereita. Minusta Spectre sitoo Craigin Bondit pakettiin, joka ilostuttaa elokuvaihmistä, koska se on uusi versio Hitchcockin Vertigosta. Avain tähän tulkintaa tulee siitä, että Bond-tytön nimi on Madeleine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti